GEPŠ Piran vsako leto z enoto gimnazije sodeluje tudi v programu šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Evrošola. Izobraževalni program predstavlja odlično priložnost za dijake in profesorje, da kot pravi pristaši evropskega povezovanja, prevzamejo vlogo dijaka ali mentorja ambasadorja Evropskega parlamenta, s tem postanejo predstavniki življenja v EU.

Kaj je EU?*

Evropska unija je edinstveno partnerstvo med evropskimi državami, imenovanimi države članice. Skupaj pokrivajo večino evropske celine. V EU živi več kot 446 milijonov ljudi, kar je približno 6 % svetovnega prebivalstva. Državljani držav članic EU so tudi državljani Evropske unije. EU trenutno sestavlja 26 držav. Ena izmed njih, Združeno kraljestvo, je junija 2016 glasovala za izstop iz EU in leta 2020 izstopila.

Oglejte si posnetek o nastanku EU 

 

Poznate Evropske institucije?*

Evropski parlament predstavlja glas državljanov, ki neposredno volijo poslance vsakih 5 let. Zasedajo 12-krat letno v Strasbourgu in 6-krat letno v Bruslju. Odločajo o Evropski zakonodaji skupaj z Evropskim svetom.

Image by <a href="https://pixabay.com/users/hpgruesen-2204343/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1265254">Erich Westendarp</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1265254">Pixabay</a>

Evropski svet sestavljajo predsedniki vlad držav EU, ki se srečajo 4-krat na leto. Srečanja se imenujejo Evropski vrh.

https://www.consilium.europa.eu/media/41795/b3da5de2-c6af-a449-bd21-99ab2e8acbf4.jpg

Evropska komisija ima 27 članov. Iz vsake države prihaja po en komisar. Komisarji ne zastopajo stališč svojih držav, temveč skupne interse. Predlagajo nove zakonodajne akte in programe.

https://i1.wp.com/www.dostop.si/wp-content/uploads/2020/01/pripravni%C5%A1tvo-v-evropski-komisiji-e1578464627779.jpg?resize=780%2C470&ssl=1

Sodišče Evropske unije razrešuje spore v interpretaciji zakonov. Sedež ima v Luksemburgu, sestavljajo pa ga po en sodnik iz vsake države članice.

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/RmhjT9Q0olma7DpjAkU8iAbMLNlopFg42wMG2r6P8Z2eht70Y7ulxeua7z5cbKNN2VTipFHvobbFjpVIuiUxO7Ay8eFf5Cz86f6QHKZiceN0CYbLsg

Kaj nam EU omogoča v vsakdanjem življenju?*

 • Varna in enostavna potovanja v EU: po Evropi je veliko lažje potovati kot včasih. Večina držav EU je odpravila nadzor na mejah (podpisale so Schengenski sporazum - 1985). Državljani Eu so med potovanjem zaščiteni (v primeru stečaja, pri nakupu paketnih potovanj…) 
 • Študirajte, usposabljajte se in delajte kjerkoli v EU: pravica do popolnega gibanja med državami EU - usposabljanje in študiranje kjerkoli v EU pod enakimi pogoji kot državljani, delati kjer koli v EU, erasmus (študijsko bivanje v tujini - finančna in organizacijska pomoč), program jamstva za mlade, Evropska solidarnostna enota.
 • Prosti pretok blaga, storitev in kapitala v EU: prosto gibanje oseb, blaga storitev in kapitala, podjetjem olajšuje poslovanje in konkuriranje na svetovni ravni. 
 • Zdravstveno varstvo in varnost v EU: če v drugi državi znotraj EU zbolite ali se ponesrečite ste upravičeni nujne zdravstvene oskrbe pod enakimi pogoji kot prebivalci te države. prav tako je državljanom EU zagotovljena visoko kakovostna in varna hrana. Zagotovljeno preverjanje ali so izdelki pravilno označeni. 
 • Pravice potrošnikov v EU: zagotovljena najmanj dveletna garancija za izdelke, kupljene v EU. Prav tako omogočen 14 dnevni rok za vračilo blaga, prepoveduje skrite stroške, in vnaprej odkljukana okenca na spletiščih. 
 • Stroški mobilnih gostovanj so odpravljeni. 
 • V EU je čista kopalna in pitna voda, EU je uvedla omejitve onesnaževanja zraka in vode. 

 

Kaj je na dnevnem redu EU?*

EU se trenutno sooča z različnimi izzivi, od gospodarskih do okolijskih in od tehnoloških do mednarodnih, če jih naštejemo le nekaj. Veliko državljanov je izgubilo zaupanje v politike. Pojavljajo se dvomi v zvezi z nekaterimi dosežki evropskega povezovanja, kot je prosto gibanje oseb. Ob upoštevanju teh izzivov je Ursula von der Leyen, prva ženska, ki je bila izvoljena za predsednico Evropske komisije, julija 2019 predstavila svoje politične smernice. Te vsebujejo šest ključnih ciljev za Evropo:

 • evropski zeleni dogovor,
 • gospodarstvo v službi ljudi,
 • Evropa, pripravljena na digitalno dobo,
 • spodbujanje evropskega načina življenja,
 • močnejša Evropa v svetu,
 • nova spodbuda za evropsko demokracijo.

 

Trenutno se EU sooča z veliko »covid-krizo«, kjer ponovno stopata v ospredje njena povezanost in solidarnost.

https://www.consilium.europa.eu/sl/infographics/covid-19-eu-emergency-response/

Več ...

Več o Evropskem parlamentu lahko preberete na njihovi spletni strani, jim sledite na Facebook strani, glasnik EP pa lahko vsi postanete s pridružitvijo kampaniji skupajsmo.eu.

 

 

Poglejte si kaj so v okviru programa izvedli v prejšnjih šolskih letih.

V okviru programa smo v šolskem letu 2019/20 izvedli:

 • projektni dan o EU za vse 3. letnike gimnazijskega programa (po uvodni predstavitvi in reševanju kviza so so se dijaki s pomočjo sodelovalnega učenja poglobili v tematike EU, poslušali predavanje s področja zaposlovanja in pripravili Eu glasila)

 

pd

 

 • priprave in udeležbo na tekmovanju Evrošola, ki je potekalo v Ljubljani 5. decembra 2019

lj

 • niz objav za družbena omrežja
 • predlog rešitve problema s področja zaposlovanja – dijaki so v okviru priprav na prakso pripravili delavnico za svoje sovrstnike Kako se pripravim na razgovor?
 • obeležitev dneva Evropske unije – priprava članka in Evropske knjige receptov
 • ureditev EU točke - na šoli in svetovnem spletu

eut1 eut2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Viri: EU & jaz. Luxembourg: Urad za publikacije Evropske unije, 2017.