Ideja za predstavo Drzni si biti piranski gimnazijec se je porodila leta 2001, saj smo želeli pokazati, da na gimnaziji vre od ustvarjalnosti in nadarjenosti, ki potrebuje svoj prostor. V sodelovanju z Avditorijem Portorož in Občino Piran smo tako pridobili možnost pokazati na odru piranskega gledališča mlade igralce, plesalce, glasbenike itd. Vsako predstavo povezuje določena tema. Tako so v preteklosti nastopajoči »potovali okoli sveta«, pokukali v svet filma, drugič televizije, se spogledovali z muzikalom itd. Sporočilo in glavno idejo predstave pa vedno posredujejo po svoje, z mladim, pogosto kritičnim pogledom na dogajanje okoli sebe.

Predstava se je po letu 2013, ko se je gimnazija združila s pomorsko in elektro smerjo (GEPŠ), preimenovala v Drzni si …, saj od takrat na njej nastopajo tudi mladi talenti s portoroške enote. Dijaki ji pogosto kljub temu rečejo kar "Gimnazijec". Običajno je nastopajočih med 30 in 50, nekaj pa jih deluje še v ozadju, saj je potrebno pripraviti sceno, kostume, poskrbeti za snemanje videa itd.

Kot zanimivost naj še povemo, da je bila prireditev v preteklosti oder številnim talentom, ki so danes uspešni v svetu glasbe, gledališča, plesa in podobno (npr. Matija Štrasner, Tonja Senčar, Žiga Rustja, Nejc Špeh, Ajda Ferluga, Luka Cvetičanin in drugi).