Dobili smo Creator zmagovalce


Na zaključnem dogodku Erasmus+ projekta CREATOR so bili v ospredju dijaki in dijakinje GEPŠ Piran, ki so predstavili svoje poslovne ideje in delujoče prototipe, ki so jih razvijali v okviru projekta.

 V uvodnem delu sta zbranim uvodne spodbudne besede namenila g. Đenio Zadković, župan Občine Piran, in ga. Katja Pobega pomočnica ravnatelja GEPŠ Piran.

 

1

V nadaljevanju sta Alberto Manzin, direktor Centra za pospeševanje podjetništva Piran, in Simon Macinić, samostojni podjetnik, ki se ukvarja z navtičnim tapetništvom, spregovorila o tem, kaj je pomembno pri prvih podjetniških korakih, kako začeti svojo podjetniško pot in kako potencialnim strankam oz. uporabnikom predstaviti dobro podjetniško zgodbo.

2

Ključno sporočilo vsem prisotnim, še posebej mladim, je bilo, da je kot prvo potrebno verjeti vase, v svojo idejo in svoje sposobnosti. Prav tako ne gre brez odrekanja, discipline in vztrajnosti. Še posebej pomembno pa je, da zagotavljamo kakovostno storitev in da gradimo dober, zaupanja vreden odnos s svojimi strankami oziroma uporabniki ter tudi poslovnimi partnerji. Za piko na i pa sta potrebna tudi pogum in odprtost (da znamo opaziti in izkoristiti priložnosti, tudi če se ponujajo izven našega primarnega področja dela oz. stroke).

V drugem, najpomembnejšem delu dogodka, pa so dijaki in dijakinje predstavili svoje poslovne ideje in prototipe: FADE = namizna svetilka z inovativnim obveščanjem o času strežbe; FAST SERVICE TABLE LIGHTS = namizna svetilka za optimizacijo strežbe; RESTAURANT LIGHTS = unikatna in personalizirana osvetlitev prostora; AYAD = preizkuševalec alkoholiziranosti, ki gostom pomaga pri zagotavljanju varnega odhoda iz bara; VACANT = 3D informativna tabla prostih mest v restavraciji.

3

 Vse ekipe so odlično predstavile svoje ideje in udeleženi so imeli težko delo pri odločanju za zmagovalno idejo.

4

 Zmagovalna ideja in glavna nagrada je pripadla ekipi FAST SERVICE TABLE LIGHTS (namizna svetilka za optimizacijo strežbe). Ekipo so sestavljali Emi Drlink, Gabrijel Juriševič, Valdi Palčič, Gregor Koterle in Jure Novak.

5

 Vsem ekipam pa še enkrat čestitamo in jim sporočamo, da smo ponosni nanje in jim želimo veliko zagona, navdiha, dobrih idej in uspeha!

 Želimo pa si tudi, da bi takšni projekti zaživeli tudi v drugih srednjih (in osnovnih) šolah po Sloveniji, saj mladim omogoča pridobivanje dodatnih znanj in veščin, ki jim bodo lahko izkoristili v svoji poklicnih (pa tudi zasebnih) poteh. 

Naj se CREATOR ustvarjanje nadaljuje!

 

Zapisala: Jerneja Šibilja, STEP Institute

Fotografije: Valdi Palčič 4. EE

 

Tukaj si oglejte tudi predstavitev zmagovalne ideje in projekta v oddaji Dobro jutro (od 1:51:38 naprej)