RIBIČ NAJ BO! – Varnost je na prvem mestu tudi na morju


RIBIČ NAJ BO! – Varnost je na prvem mestu tudi na morju

Vsak si seveda želi, da do nesreče na morju ne bi prišlo. A dejstvo je, da nesreča nikoli ne počiva. Zato moramo biti pripravljeni in opremljeni tudi, ko smo na morju.

Med osebno opremo spadajo:  

·rešilni jopiči 

·rešilni obroči  

·termični pripomočki  

·reševalne obleke

 REŠILNI JOPIČI (lifejacket, life jacket, life vest)

Osnovni namen rešilnega jopiča je »nošenje« človeka na vodni površini brez plavanja, povečuje opaznost ter povečuje možnost preživetja. Je najpogostejše osebno sredstvo za reševanje.

Rešilni jopiči so osnovno osebno sredstvo na vseh ladjah sveta; prav tako tudi na manjših plovilih, jadrnicah, surfih in vodnih skuterjih. 

Nacionalni zakoni, predpisi športnih zvez ter organizatorji tekmovanj na morju, rekah, kanalih in jezerih predpisujejo obvezno nošenje rešilnega jopiča v času določenih aktivnosti na vodi. 

 Rešilne jopiče kot del osebne opreme za varnost pri delu predpisujejo zakoni in pravilniki za ljudi, ki delajo na morju ali ob njem, kot so ladijski piloti, privezovalci ladij, pripadniki javnih služb na morju, reševalci, posadke specialnih ladij,...

Rešilni jopiči so tudi del osebne opreme potnikov in posadk na letalih.

REŠILNI OBROČI (Lifebuoys, life ring, life preserver, life donut, life belt, life saver)

Rešilne obroče se vrže ali spusti v morje zaradi pomoči brodolomcev v morju; z obroči se lažje obdržijo na površini (človeka obdržijo na površini brez plavanja in zato se podaljša možen čas preživetja), služijo tudi za lažje določanje mesta oz. bližine brodolomcev. Brodolomce v bližini pa se lahko z obročem z vrvjo zadrži in
privleče k plovilu ali obali.

Termičnih pripomočkov ni potrebno imeti ladjam, ki stalno plujejo v področju plovbe med 32º severne in južne geografske širine.
Potniškim ladjam s pol zaprtimi in zaprtimi rešilnimi čolni ni potrebno imeti termičnih pripomočkov, razen tistih, ki so del obvezne opreme rešilnih plovil.
Potniške in tovorne ladje z odprtimi rešilnimi čolni morajo imeti termične pripomočke za vse ljudi na rešilnih plovilih, ki nimajo hidrotermične obleke (najmanj trije ljudje po rešilnem čolnu). Na tovornih ladjah, ki imajo zaprte rešilne čolne ni potrebno imeti termičnih pripomočkov, razen tistih, ki so del obvezne
opreme rešilnih plovil.

REŠEVALNE OBLEKE

Na ladjah se uporablja dve vrsti reševalnih oz. zaščitnih oblek:

·hidrotermična obleka– immmersion suit, (hidrotermo obleka, reševalna obleka za mrzlo vodo). To je vodotesno oblačilo, ki preprečuje oz. zmanjšuje oddajanje telesne temperature v mrzli vodi ter ščiti pred vetrom in mrazom na zraku.

·vremensko zaščitna obleka –anti-exposure suit (termo obleka, obleka za zaščito pred
vremenskimi vplivi)

VIR: Skripta GEPŠ - Oprema za reševanje in preživetje