Elektrikar


ELEKTRIČNA ENERGIJA je nepogrešljiv del našega vsakdana. Njenega pomena se pogosto zavemo šele ko je zmanjka. Tehnološki razvoj in napredek nas nenehno presenečata. Novim dosežkom in novim tehnologijam še ni videti konca,  ti pa narekujejo in zahtevajo čedalje več tehničnega znanja.

Elektrikar je poklic, ki je nepogrešljiv v vsakdanjem življenju. Elektrika poganja svet, elektrikar pa poskrbi, da se to ne ustavi. Spoznal boš, kako se električna energija proizvaja, kako se prenaša, kako se v strojih pretvarja v uporabne oblike, kako se sestavlja elektronske in energetske sklope, vezja in naprave, kako se ih programira in preizkuša ter izvaja montaža elektronskih in energetskih naprav (klime, varnostne kamere, alarmi, sončne celice…)

Usposobil-a se boš za delo z električnimi inštalacijami, spoznal pa boš tudi vedno pogosteje uporabljane pametne inštalacije.

Kakšne pa so zaposlitvene možnosti? Od izbranega poklica nedvomno pričakujemo, da nam bo omogočal zanimivo delo v prijaznem okolju in dober življenjski standard. Ta pričakovanja vam lahko izpolnijo, tako danes kot tudi v prihodnosti prav poklici s področja elektrike in elektrotehnike.

Dijaki imajo dobro poklicno perspektivo, saj so ti poklici čedalje bolj iskani in cenjeni. Ni ga podjetja v gospodarstvu, obrti in vseh drugih dejavnostih, ki ne bi potrebovalo strokovnjakov s tega področja. Dijakom poklic omogoča tudi samostojno poslovno pot z širokim naborom uporabnih znanj. Poklic elektrikarja je še posebej iskan v našem ožjem okolju, ker izobraževanja na tem specifičnem področju ni bilo. Trendi razvoja v elektroindustriji, gradbeništvu, energetiki, varovanju in zaščiti premoženja kažejo, da bodo v prihodnosti vsekakor perspektivni poklici, ki se dotikajo prenosa in distribucije električne energije ter njene racionalne rabe.

Izkušeni električarji lahko napredujejo v nadzornike, postanejo lahko vodje projektov, mnogi ustanovijo lastno podjetje, veliko pa se jih zaposli kot elektro inšpektorji.

Zdaj je pravi čas, da izkoristite priložnost in pridete do poklica, ki odpira številna vrata tako v poklicni karieri kot tudi glede nadaljnjega izobraževanja. Poklic elektrikarja je v Sloveniji na seznamu deficitarnih poklicev, saj se potrebe na trgu dela še povečujejo. Dijaki, ki se vpisujejo v ta program, lahko pridobijo državno štipendijo.


Če imate veselje za tehniko in vam elektrotehnika vzbuja posebno zanimanje, se lahko odločite za enega izmed poklicev, za katere izobražujemo in usposabljamo na naši šoli. S svojim znanjem, izkušnjami, sodobno učno tehnologijo ter veliko volje in zavzetosti vam bomo pomagali in vas vodili, da boste dosegel svoj cilj.