Ob zaključku šolskega leta smo v iniciativi Inženirke in inženirji bomo! ponovno podelili priznanja Inženirska iskra prebojnim, izvirnim praksam, projektom, dogodkom ali osebam, ki so pomembno prispevale k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. V četrtek, 16. junija 2022, so v prostorih podjetja Danfoss Trata letošnje Inženirske iskre prejeli Nermin Bajramović, učitelj, ki matematiko uči z igrifikacijo, COPE d.d., dijaško podjetje GEPŠ, ki rešuje dva aktualna družbena problema, in Gregor Obreza za projekt Scanlify - avtomatsko preverjanje PCT pogoja.

»Danes poklicni izumitelji izgledajo kot normalni ljudje, sebe pa imenujejo inženirjiIn kaj je bolje kot biti poklicen izumitelj, vsak dan odkrivaš nove stvari, spreminjaš okolico okoli sebe na bolje, pomagaš vsem, ljudem, živalim, planetu. Ampak za to potrebuješ troje stvari: pogum, drznost in znanje,« je v nagovoru prejemnike priznanj Inženirska iskra pozdravil dr. Miha Bobič iz podjetja Danfoss Trata, predsednik iniciative Inženirke in inženirji bomo! Skupaj s prof. dr. Stanislavom Pejovnikom, glavnim tajnikom Inženirske akademije Slovenije, in Lukom Renkom, pobudnikom projekta Sledilnik, so letošnjim prejemnikom podelili priznanja.

COPE D.D. - dijaško podjetje

Občasno že zastavljanje cilja zbudi občudovanje in spoštovanje: do ambicije, videnja problema ali ponujene rešitve. Dijaško podjetje - v tipični maniri mlade generacije - s svojim projektom COPE d.d. brezkompromisno naslavlja ne enega, temveč dva aktualna problema: predelavo odpadne plastike in proizvodnjo energije. Razvili so ekstruder filamenta, s katerim na novo v uporabo predelajo plastiko za 3D-printerje. Drugi izdelek je vertikalna vetrnica, ciljajo na ekološko reševanje energetskega problema. Iz odpadnega aluminija so konstruirali vertikalno vetrnico za zapolnjevanje rastočih potreb po električni energiji. Na letošnjem nacionalnem tekmovanju Junior Achievement so osvojili tri prva in eno drugo mesto: med drugim kot najbolj inovativen izdelek, ter na področju krožnega gospodarstva. Dijaki 4. letnika elektrotehničnega strokovnega programa Gimnazije, elektro in pomorske šola Piran so se samozavestno lotili projektov in vžgali iskro sodelovanja, spodbude in zgleda, da se da - danes in pri nas. Z zaključkom tekmovanja projekta ni konec. Kratkoročni cilj ostaja, da se proizvodi izpopolnijo in postanejo bolj natančni ter zanesljivi. Potem pa tudi na trg. Očitno je, da bo ta inženirska iskra netila ogenj še naprej! 

Več o dogodku na tej povezavi:

https://www.inzenirji-bomo.si/sl/novice/2022061713470380/podeljene-inze…