Pomorski krst

Neptunov krst  (tudi pomorski ali mornarski krst) je tradicionalna šolska prireditev, ki se redno organizira od same ustanovitve šole do danes. V tem času se je krstu večkrat spremenila oblika, vendar  pa je bistvo ostalo isto – simbolični sprejem prvih letnikov na šolo pod okriljem morskega boga Neptuna.

s1

Višji letniki se preoblečejo v gusarje, eden od njih v Neptuna, dijaki prvih letnikov pa predstavljajo njihove »sužnje«, oblečeni v vreče za kavo. Zadnja leta povorka krene ob spremljavi godbe iz šole v Portorožu proti Piranu; odvisno od naklonjenosti boga morja včasih peš, a včasih z barkami. Bog morja si zasluži čast, da ga izbrani prvošolci nosijo na nosilih. V 2020 smo, zaradi korona virusa, krst nekoliko prilagodili in ga izvedli v manjši zasedbi. 

novinci

V Piranu »zelenci« prisežejo Neptunu, da bodo dobri in pošteni dijaki ter njegovi večni častilci. Letos so, za spremembo, prisegli pri Jadralnem klubu Pirat in ne Neptunu, temveč Posejdonu, saj je Neptuna premagala Korona.

Včasih je moral vsak novinec po obredu še spiti skodelo morske vode, danes pa ga le  »dva stara morska volkova« iz Neptunovega spremstva zavihtita v morje.

Neptunov krst predstavlja tudi zanimivo turistično prireditev, ki je ena najstarejših neprekinjenih v državi, prav tako pa je krst postal del piranske občine in njene pomorske zgodovine ter še en dokaz pomorske pripadnosti naše države.

s4

Utrinke posebnega (Korona) 74. pomorskega krsta 2020, si lahko ogledate na povezavi do FOTOGRAFIJ in POSNETKOV . 

Leta 2019 smo bili v pričakovanju in pod vtisi 73. pomorskega krsta.

Oglejte si tudi napoved in utrinke iz 72. pomorskega krsta (2018).

V priponki pa ste vabljeni k ogledu publikacije ob 70. letnici krstov.
 

Priponka Size
Publikacija POMORSKI KRST (3.72 MB) 3.72 MB