PUD pomorcev v okviru Erasmus+

Popotovanje po Baltskem morju smo začeli v Nemčiji, kjer nas je v mestu Kiel pričakala jadrnica Catherina. Udobno smo se namestili v svoje kabine in imeli priložnost spoznati jadrnico, kapitana in njegovo partnerko. Povedala sta nam veliko o jadrnici in samem jadranju. V večernem času smo si lahko ogledali mesto.

Prvi dan plovbe smo se odpravili iz mesta Kiel v mesto Cuxhaven v Nemčiji. Razdelili smo se v skupine in tako tudi hodili na straže. Pluli smo po Kielskem prekopu, ki povezuje Baltsko morje s Severnim in s tem skrajša pot za 460 kilometrov. Med stražo smo bili veliko časa na krmi, krmarili in seveda opazovali oznake na morju, druge ladje, se o tem pogovarjali in preverjali svoje znanje. Srečali smo se tudi z vpisovanjem v log book, strojnico, z dvigovanjem in zlaganjem jader in vrisovanjem položajev na karto. 

Naša plovba po Nemčiji se je hitro končala in smo nadaljevali plovbo do otoka Terscheling, ki se nahaja na Nizozemskem. Do otoka smo pluli cel dan in seveda tudi ponoči. Nočna plovba do otoka je bila zelo zanimiva in čeprav je deževalo, smo se kljub vremenu veliko naučili. Bila je lepa noč, tako da smo lahko opazovali zvezde in druga plovila zaradi varnosti. 

Po privezu smo imeli tudi možnost ogledati si otok, se sprehoditi po njem in si ogledati kaj novega. Otok je imel prelepo sprehajališče, ki je vodilo v nedogled. Na otoku smo ostali en dan, malo smo počivali, veliko pa smo tudi pomagali okoli čiščenja jadrnice, naših kabin, stranišč oziroma vseh prostorov na ladji. 

Po dnevu počitka smo se z otoka odpravili v mesto Harlingen, plovba je bila zelo kratka in s tem tudi straža. Ta dan smo med plovbo opazili veliko kardinalnih ter lateralnih oznak. Čeprav je bila plovba kratka, je bilo morje kar razburkano. Ob privezu smo vse pospravili, se odpravili po mestu in si ogledali znamenitosti in zanimiv način arhitekture na Nizozemskem. 

V naslednjih dveh dneh smo se zadržali v mestu Enkhauzen. Prvi dan po pristanku smo si mesto ogledali sami, vendar če se nisi naučil 9 vozlov, nisi imel te priložnosti. Pomagali smo drug drugemu, tako da bi nas lahko čim več barko zapustilo in se sprehodilo. 

Naslednji dan smo se naučili, kako obnavljati uničene vrvi in to naredili za vsako, ki je bila obrabljena. 

S kapitanom in njegovo partnerko smo v jutranjih urah obiskali edino šolo tradicionalnega jadranja na svetu, ki sta jo obiskovala. Skupaj smo se sprehodili po mestu in se sproti spoznavali, tudi izven dela na jadrnici. 

Naša plovba se je nadaljevala do Amsterdama, kjer smo imeli prepoved odhoda z barke. Dan smo preživeli na jadrnici, se učili nove vozle in se družili. 

Naslednji dan smo se odpravili v Rotherdam, kjer smo pluli skozi enega največjih pristanišč na svetu. Ogledali smo si staro potniško ladjo, ki danes služi kot hotel po imenu SS Rotherdam. Sprehod smo podaljšali in se odpravili v tunel, ki je narejen pod vodo in vodi z ene strani pristanišča na drugo stran. 

V Rotherdamu se je naša plovba končala. Zadnji teden prakse smo preživeli spoznavajoč mesto.

Med plovbo nisi bil samo na straži, ampak je bilo tvoje delo tudi v kuhinji, kjer smo s kuharjem pripravljali obroke in tudi pospravili na koncu. Jedilnik se je velikokrat ponovil, vendar hrana ni bila slaba. Spoznali smo veliko novih kombinacij hrane. Nekaterim to ni ustrezalo, vendar so se po par dnevih prilagodili. 

Krstina Tomović, 3. PT

Priponka Size
Dnevnik 1.10.23.pdf (1.13 MB) 1.13 MB
Dnevnik 4.10.23.pdf (1.03 MB) 1.03 MB