Za nami je 73. pomorski krst

Piran je 6. in 7. septembra 2019 zaživel v gusarskem vzdušju. Tradicionalno prireditev vsako leto prirejamo na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli (GEPŠ) Piran ob sprejemu novega rodu bodočih pomorcev.

Prireditev, nastala iz spontanega dogodka leta 1947, je s časom presegla meje šolskega praga in postala praznik domačinov, gostincev in turističnih delavcev. Pomembna pomorska etnografska prireditev ostaja najstarejša neprekinjena prireditev v slovenski Istri in najstarejša neprekinjena šolska prireditev v državi.

Petek so mesto najprej zasedli mali gusarčki piranskih vrtcev in izobesili gusarski zastavi na svetilniku na Punti, sledil je prihod Neptuna in njegovega spremstva z ladjo na glavni pomol v Piran. Ob glasbenih nastopih dijakov GEPŠa je nato Neptun prevzel oblast iz rok župana Đenia Zadkovića in na velikem drogu Tartinijevega trga sta zaplapolali gusarski zastavi.

V soboto je povorka z Neptunom, gusarji in sužnji – novinci – ob zvokih Pihalnega orkestra Piran prehodila in preplula pot iz pomorske šole v Portorožu do pomola v Piranu. Slišali smo nastope dijakov GEPŠa, govore ravnatelja Boruta Butinarja, župana Đenia Zadkovića in poveljnika fregate, kapitana Bogomirja Tomažiča. Navzoče je nagovoril tudi Neptun, 44 novincev mu je nato obljubilo zvestobo in se osvežilo ob metu v morje.

Oba dneva je ob sramotilnem stebru potekala gusarska animacija s prikazi pomorskih veščin, na glavnem pomolu pa predstavitev 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske z večnamensko ladjo Ankaran.

Tudi letošnja prireditev je bila dobro obiskana in velika atrakcija za vse mimoidoče.

V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj fotografij dijaka 4. EE Valdija Palčiča, fotografije gospoda Roberta Simčiča pa so na voljo tukaj.

Oglejte si tudi objave v medijih:

Priponka Size
PRIMORSKE NOVICE članek 1 del.pdf (1.34 MB) 1.34 MB
PRIMORSKE NOVICE članek 2 del.pdf (705.07 KB) 705.07 KB
revija SV (Slovenska vojska) 9 2019.pdf (1.54 MB) 1.54 MB
ISTRA članek 2019.pdf (2.48 MB) 2.48 MB