Ribič naj bo!

Ribič naj bo: Število delovno aktivnih v ribištvu leta 2021 za 4 % večje kot leto prej

Objava avgust 2022

Po podatkih statističnega urada Republike Slovenije je leta 2021 bilo v dejavnosti ribištvo delovno aktivnih 276 oseb ali za 4 % več kot v letu pred tem. V morskem gospodarskem ribolovu in sladkovodnem ribogojstvu se je njihovo število povečalo za 3 %, pri marikulturi pa za 9 %.

Ocenjujemo, da se je z morskim gospodarskim ribolovom v letu 2021 ukvarjalo 89 delovno aktivnih oseb ali za 3 % več kot leto prej, od tega je bilo 50 samozaposlenih ribičev ali na letni ravni za 9 % manj in 39 zaposlenih ribičev ali za 26 % več. Med omenjenimi delovno aktivnimi je 36 oseb to delo opravljalo s polnim delovnim časom, kar je bilo za 9 % več kot leto prej, s skrajšanim delovnim časom pa jih je bilo 53 oz. enako kot leto prej.

Če želiš postati ribič, ni dovolj, da imaš le dobro orodje. Znati moraš prisluhniti tistim, ki imajo več izkušenj in znanja kot ti, znati moraš prisluhniti naravi in predvsem moraš spoštovati morje.

Eden od ciljev projekta Ribič naj bo, katerega vodilni partner je GEPŠ, je približati ribištvo kot poklic.  Veseli smo, da je naše poslanstvo obrodilo sadove.

Vir: www.stat.si

Ribič naj bo

Objava julij 2021

Od julija 2019  smo na GEPŠ Piran kot vodilni partner vključeni v projekt RIBIČ NAJ BO! (Usposobljen, ozaveščen in varen ribič naj bo). Projekt se bo izvajal vse do 1. 12. 2021, vrednost operacije pa je 252.906,13€, z 85% deležem sofinanciranja.

CILJ projekta:

Diverzifikacija ribištva v povezavi s turizmom.

Za dosego cilja bomo v projektu nabavili potrebno opremo in preko usposabljanj izboljšali kompetence ribičev za upravljanje s čolni. V namen izboljšave kompetenc ribičev bomo s partnerji v projektu izvedli naslednja usposabljanja (PRIJAVA):

  • Upravljanje s čolni
  • Upravljanje z radijsko ladijsko postajo
  • Osnovno usposobljenost za delo na ribiškem plovilu in ostalih ladjah

Operacija je namenjena:

  • ribičem in osebam, ki imajo namen postati ribiči
  • dijakom srednje pomorske  šole ( plovbni tehnik)
  • organizacijam civilne družbe, ki so v povezavi in odvisni od morja

 

Vpliv operacije na LAS ISTRA : približati ribištvo kot poklic in okrepiti zdrav odnos do morja s poudarkom na trajnostnem razvoju!

Poudarek vloge ribištva kot gospodarske dejavnosti in kulturne dediščine ter pomeni rib v prehrani kot gastronomski zaklad!

Posebno pozornost pa bomo v projektu in na usposabljanjih posvetili varnosti. Kako ribiči in pomorščaki skrbijo za svojo in našo varnost, preberite na VARNOST JE NA PRVEM MESTU

Novičke:

 

V četrtek, 7.11.2019 ob 17. uri v Središče Rotunda je bilo srečanje in predstavitev projektov, ki se trenutno izvajajo  v okviru LAS ISTRE , financirani iz sklada ESPR (Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo).

Kick off dogodek, 08.10.2020

Prispevek iz televizije RTVSLO ( 9.10.2020) od 3,49 min https://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174723964

Radio Koper_Capodistria: https://www.rtvslo.si/radiokoper/novice/pridobili-ucilnico-ki-posnema-ladijsko-ambulanto/538613

Facebook GEPŠ (prispevek Lare Pirc):https://www.facebook.com/pomorska.sola.si/videos/2111341429008190